Beyrut Notları 2017

Hep Avrupa hep Avrupa sıkıldık sanki değişik bir yerlere gidelim diye düşündüğümüz günlerden birinde 19 mayıs için Beyrut biletlerini aldık. Lübnan bizden vize istemiyor ve kültürlerimiz birbirine yakın. Yine biletleri çok ani aldığımız için araştırma kısmını biletleri aldıktan sonraya bırakmış olduk. Biletleri aldıktan sonra cok heyecanlandık ama gezi yazılarını okumaya başlayınca heyecanın yerini gerginlik almaya başladı. Tedirginlik yaşadığımız konuların hangilerinde haklıymışız hangilerinde gereksiz kuruntu yapmışız hepsinden bahsedeceğim.

Beyrut Ulaşım

Okuduğumuz bütün kaynaklar Beyrut’ta toplu taşıma olmadığını, havalimanından merkeze gitmek için taksicilerle pazarlık yapmak gerektiğini yazıyordu. 2017 yılında da bu bilgiler geçerliliğini koruyor. Beyrut için hala ulaşım imkanları; belirsiz yerlerden zamansız geçen eski dolmuşlar ve taksiler. Bu konuda gözümüz korkunca biz çözümü araba kiralamakta bulduk. Beyrut trafiği ve araba kiralama hakkında merak ettikleriniz için ayrıntılı yazdık,  Beyrut araç kiralama ve ulaşım rehberi yazımızdan okuyabilirsiniz.

21:20 uçağına bindik yolculuk 2 saatten az sürdü. Uçaktan inmeden önce bir form dağıttılar. İsim soyisim, pasaport numarası ve konaklama yeri bilgilerinin istendiği bir formdu. Formu doldurup pasaport kontrol noktasına gittik. Polis bankoları alıştığımızın aksine banka gibi değil market kasası gibi dizilmişti. Pasaportlarımızın her sayfası gözle kontrol edildi. Daha evvel İsrail’e gidip gitmediğimiz soruldu. Uzun süren bir sorgulamadan sonra kiraladığımız arabayı almaya gittik. Okuduklarımın etkisi sanırım sürekli kandırılacağımızı ve kazıklanacağımızı düşündüm. Her şeye sorgulayıcı yaklaştık.

Beyrut Havalimanından bir görüntü

Beyrut Konaklama

Havalimanında dışarı çıkar çıkmaz nem bizi karşıladı. Sanki İstanbul’a geri dönmüşüz gibi hissettim çünkü o kaos ve kalabalık neredeyse aynı. Taksiciler bizi bindirmeye çalıştılar fakat biz hızlıca araca doğru yol alarak kurtardık kendimizi. Google offline maps yardımıyla otele gittik ve haritanın Beyrut için başarılı olduğunu söyleyebilirim. Raouche bölgesindeki Ramada Plaza’da konakladık ve oldukça memnun kaldık. Otelde gözleme yapan abla bile iyi ingilizce konuştuğu için zorluk çekmedik. Raouche Hamra bölgesine yürüyerek 15 dakika Downtown’a da 25 dakika uzaklıktaydı. Üstelik oteldeki kahvaltılar da bizim damak tadımıza çok uygundu

Beyrut Ucuz Mu?

Beyrut’a giderken yanımızda sadece dolar götürdük. Dolar kuru her yerde sabit. 1$ 1500 lübnan poundu ediyor. Sabit olması sebebiyle markette, kafede ya da bir mağazada rahatlıkla dolar bozdurduk ve para üstü olarak LBP aldık. Evet LBP dolara göre oldukça değersiz bir para birimi ama Beyrut kesinlikle ucuz bir yer değil. Her yerde fiyatlar dolar endeksli aslında ve en önemli geçim kaynakları turistler.

Beyrut Güvenli Mi?

İlk gün yürüyerek şehri keşfetmek istedik yürürken çok fazla güvenlik kontrol noktası ve silahlı asker/polis ile karşılaştık. Yanlarından geçerken az biraz gerildik. Beyrut’ta güvenlik ile ilgili bir sorunla karşılaşmadık ama bu demek değil ki burası çok güvenli bir yer. Özellikle tek başınıza seyahat ediyorsanız kimse sizi rahatsız etmese bile şehirde güvende hissi ile gezmeyeceğiniz kesin. En azından biz öyle hissettik.

Beyrut yürüyerek gezilebilecek bir yer  ama taksicilerden kurtulabilirseniz. Düt düt düt düt inanılmaz rahatsız ediciydi. Üstelik trafikte çok çılgın oldukları için karşıdan karşıya geçişlerde de inanılmaz zorlandık.

Yürürken gözlemlediğimiz bir diğer konu terk edilmiş binalar ve dükkanlar oldu. Kurşun izleriyle dolu binaları ve iç savaşın etkilerini her yerde görmek mümkün. Gezerken bu duruma gerçekten çok üzüldüm. İç savaş ile 20 yıla yakın birbirlerini yedikten sonra İsrail ile bozulan ilişkileri sebebiyle gün yüzü görememişler. Yedi kez yıkılıp tekrar inşa ettikleri kent  kolu kanadı kırık kalmış sanki. Denizin kenarında Akdeniz iklimine sahip bir şehir çok daha iyi durumda olabilirdi diye düşünüyor insan.

Beyrut’ta İnternet

Araç işlemleri tamamlanınca havalimanından data hattı alalım diye düşündük çünkü ne Vodefone Red ne de Turkcell Platinium Lübnan’da geçmiyor. Havalimanında internet 30dk ücretsiz gibi görünse de bağlantı sorunu yaşanıyor ve bir sonraki denemede 30dk bitti register olmalısın uyarısı veriyor. Havalimanında hat için 79$ istedikleri için bu fikirden de hızlıca vazgeçtik. İnternet işini şehir merkezinde sorup 60$ cevabını alınca o konuyu da tamamen kapatıp ulaşım için sadece offline haritayı kullanıyoruz.

Yıkık dökük binaların yanı sıra oldukça renkli ve güzel sokaklar da görmeniz mümkün Beyrut merkezinde ama şehrin genel özeti aşağıdaki fotoğraf aslında.

Beyrut şehir merkezinde gezilecek yerler için hazırladığımız rehberi incelemek isterseniz -> Beyrut şehir merkezinde gezilecek yerler

Yakın zamanda Beyrut’a gidecekseniz ve kafanızda soru işaretleri varsa yorum yazarsanız en kısa sürede cevaplarız.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

  1. […] gezi notlarımızın ilk bölümünü buradan […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.