Beyrut’a gitmeden evvel tarihi ile ilgili net bir bilgim yoktu ama şehri gördükten sonra en çok araştırdığım konu bu oldu. Beyrut’ta müslüman ve hristiyanlar bir arada yaşıyor fakat 1970lerde iki taraf birbirine düşmüş ve iç savaş çıkmış. Yaklaşık 15 yıl süren anlaşmazlıklar sonucu 150.000 Lübnanlı hayatını kaybetmiş. Son bilgilere göre de müslüman sayısı hristiyan sayısını geçmiş. Beyrut’a giderseniz fotoğraflarını her yerde göreceğiniz Refik Hariri Arabistanda çok para kazanınca yatırımlarının çoğunu Beyrut’a yapmış ve şehrin kalkınmasına verdiği destek ile halkın gönlünde taht kurmuştur. (farklı sebeplerle sevmeyenler de mevcut)
Refik Hariri 2005 yılında bir suikast ile öldürülmüş ve akabinde 2006 yılında İsrail ile savaş çıkmış. Bu savaşın ardından Hizbullah Beyrutta etkili bir güç haline gelmiştir. Gördüğünüz gibi Beyrut gün yüzü görememiş hep kendi yaralarını sarmaya çalışmış. Beyrut bu bilgilerle gezdiğinizde size Avrupa ülkelerinden daha fazla deneyim vadediyor.
Pigeon Rocks
Pigeon Rocks otelimizin hemen yanında olduğu için gezimize buradan başladık. Denizin kenarında doğal oluşum bir kaya aslında. Beyrutlular bunun gökten düştüğüne inanıyorlarmış. Biz gündüz gittiğimizde tekne turu önerisi geldi ama pek ilgimizi çekmediği için denemedik. Gün batımı da güzel oluyor demişler ama bütün sahil boyunca aynı gün batımını izleyebilirsiniz 🙂
Corniche
Beyrut kordon boyuna Corniche deniyor. Biz Zaitunay Bay tarafına sahilden yürüyerek gitmiştik ve hafta sonu yerel halkın sosyalleşme bölgesi olduğunu gördük 🙂 Top oynayan çocuklar toplanip sohbet eden teyzelerle doluydu her yer. Gün batımını izlemek gerçekten güzel oluyor. Biz de gitmişken böyle yaptık.
Hamra
Alışveriş yapıp yemek yiyebileceğiniz hareketli bölgelerden biri Hamra. Gecesi de gündüzü de ayrı kalabalık. Trafik ve park yeri bulma konusu özellikle burada oldukça sıkıntılı. Biz yürüyerek gezdik ve starbucksta internet molası verdik. (user:cold pass:brew)
Downtown
Alışveriş denince Beyrut’ta akla gelen ikinci bölge Downtown. Burasıyla alakalı şöyle bir tezim var. Havalimanından inip taksiyle direkt bu bölgede bulunan otelinize geçip bu bölgedeki restoranlarda yemek yerseniz Beyrut’un Avrupa ülkelerinden bir farkı olmadığını düşünebilirsiniz. Downtown Beyrut’un lüks yüzü. Pahalı markalar, şık restoranlar ve güzel giyimli insanlar çoğunlukla burada bulunuyor.
Mağazaların bir çoğuna girdim ama aynı markalar Türkiye’den çok daha pahalı. Bir de her şehrin olmazsa olmazı I <3 Beirut işareti de bu bölgede bulunuyor.
Roman Bath
50 yıl evvel gün yüzüne çıkartılmış Roma dönemine ait kalıntılar Downtown bölgesinde açık alanda bulunuyor. Etrafını yukardan gezebiliyorsunuz.
Mohammad Al-Amin Mosque
Cami mavi kubbeleriyle şehrin coğu yerinden görünüp dikkati çekiyor. Sultanahmet cami örnek alınarak yapıldığı söyleniyor. Hemen yanında kilisi de bulunuyor.
Caminin dışı kadar içi de ilgi çekici. Girmek isterseniz örtü vb girişte bulunuyor.
St George’s Church
Beyrut’ta hristiyan ve müslümanlar nasıl bir arada yaşıyorlarsa cami ve kiliseler de yanyana bulunuyor. Bu kilise de Mohammad Al Amin camisinin hemen yanında bulunuyor.
Küçük bir kilise ve içerisinde fotoğraf çekmek yasak.
Clock Tower
Downtown merkeze gelmişken cami ve kiliseye gidiş yolunda bulunan saat kulesini de mutlaka görürsünüz. Burası önceleri çok hareketli bir bölgeymiş izlenimi verdi bana ama biz gittiğimizde çoğu dükkan kapalıydı ve terk edilmiş gibiydi.
Gemmayze
Burası Beyrut merkezindeki favori bölgelerimden biri oldu. Eğlenmek istiyorsanız geleceğiniz yer burası. Akşam gezerken burası Karaköy’den bile hareketli benzetmesi yapmıştık.
Güzel kafeler, restoranlar ve publar hep bu bölgede yer alıyordu. Biz gittiğimizde insanlar kopuyordu İstanbul’dan gelmemize rağmen hayretler içerisinde kaldık. Gün boyu kendinizi çok yormazsanız akşam bu bölgede eğlenebilirsiniz.
Zaitunay Bay
Beyrut’un lüks marinası Zaitunay. Biz gittiğimizde 10000LBP giriş ücretli bir yat fuarı vardı ama bizim ilgimiz olmadığı için bir deniz havası alıp dönmeyi tercih ettik.
Pahalı restoranlar ve kafeler bu bölgede bulunuyor. Şehrin fakir yüzünü unutturacak kadar güzel ve düzenli bir ortam oluşturulmuş.
Beyrut Amerikan Üniversitesi
Beyrut’un Boğaziçi üniversitesi olarak bilinen üniversite Hamra bölgesine yakın. Biz gelmişken ortamı bir görelim diye girdik ama şansımıza bahar şenlikleri benzeri bir ortam vardı ve dışardan ziyaretçı alıyorlardı.
Ortamı güzel yeşillikler içerisinde bir kampüs. İçeride herkes ingilizce konuşuyordu zaten eğitim dilleri de İngilizceymiş. Ortamı görünce Emre ile kısa bir süreliğine de olsa gençliğimize dönmüş olduk 🙂
Bu yazıda bahsettiğimiz her yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Çok yorgun düşmediğiniz sürece araç ile gitmeye veya taksicilerle pazarlık yapmaya ihtiyaç duymazsınız. Bunun için araçla gitmeyi gerektiren yerleri ayrı bir yazıda ele alacağım.

[…] Beyrut şehir merkezinde gezilecek yerler için hazırladığımız rehberi incelemek isterseniz -> Beyrut şehir merkezinde gezilecek yerler […]
Beyrut’ta güvenlik ne durumda?
Çoluk çocuk ailece gidilebilecek bir yer mi?
Güvenlik ile ilgili bir sorun yaşamadık. Yer yer askeri kontrol noktaları ve Beyrut’un geçmişi bizi biraz tedirgin etmişti sadece. Ulaşım konusunu hallederseniz çoluk çocuk sorun yaşamazsınız diye düşünüyoruz.
Merhaba,
Güzel yazınızı okudum, teşekkürler. İki sorum olacak size. Birincisi, turistik amaçlı bir seyehat için sizce burada 4 gece kalmak fazla mı uzun? İkincisi de günlük yaşamı etkileyen dini kuralları var mı Birleşik Arap Emirliklerindeki gibi? Örneğin bir parkta oturup marketten biramızı alıp içebilecek miyiz?
Teşekkürler,
Merhaba,
Biz teşekkür ederiz 🙂
Biz 3 gece kalmıştık. Şehir merkezi, Byblos, Harrisa ve Jeita Grotto(çok güzel kesinlikle öneririm) ve Ballbek bölgelerini de gezebileceğiniz güzel bir plan oluşturabilirsiniz. Günlük yaşamı etkileyen dini kurallar bulunmuyor. Dönercilerde bile alkol bulunuyor o yüzden sorun olacağını sanmıyorum 🙂
Merhabalar,biz de esim ve oglumla önümuzdeki hafta sonu Beyrut’ta olacağız.Arac kiralama mı taksi mi konusunda kararsızdik,yazınız çok faydalı oldu dogrusu.Ancak Baalbek’e gitmek güvenli mi bir bilginiz var mı?Tur mu satın almalı acaba o bölge için?Sevgiler..
Bu konu kafamızı kurcaladığı için gidemedik biz de ama dönünce gitmediğimize biraz pişman oldum. Takip ettiğim birçok blogger sorunsuz gitmişti. Tur satın almak bir miktar daha rahat hissetmenizi sağlayabilir. İyi yolculuklar diliyorum.